Historie,  Nieuws

Oud-reddingboot keert bij 100 jarig bestaan terug in originele staat!

Op vrijdag 7 november 2014 is begonnen met de start van een uitdagend nautisch project. Leden van de stichting ‘Stichting tot behoud van de oud-reddingboot C.A. DEN TEX’ hebben de door de stichting aangeschafte oud-reddingboot C.A. DEN TEX van Groningen naar het midden van het land gevaren waar de DEX TEX, zoals het vaartuig nu heet, aan een grondige renovatie zal worden onderworpen.

Een tussenstop in Grou

Historie
In opdracht van de Noord- en Zuid Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM) werd in Alkmaar begin 1916 begonnen aan de bouw van de C.A. DEN TEX. Het 12 meter lange scheepje werd gebouwd om het reddingstation Rottumeroog te voorzien van een motor reddingboot. Het schip verliet de werf in 1917 waarna het onder de hoede van de roemruchte redder Mees Toxopeus kwam. Na een periode van 5 jaar, waarin het schip verscheidene keren uit voer om mensen in nood te redden, werd Harlingen het nieuwe reddingstation van de C.A. DEN TEX. De reddingboot zou daar nog tot 1942 dienst doen om vervolgens tot 1961 onder de vlag van de reddingmaatschappij te varen, onder andere met thuishavens Hindeloopen (tot 1953) en Nijkerk (tot 1961).

In 1961 verkocht de Reddingmaatschappij het scheepje.

De Stichting tot behoud van de oud-reddingboot C.A. DEN TEX stelt zich ten doel om in 2017 de oud-reddingboot weer volledig in originele staat te hebben terug gebracht. Het bestuur zal bestaan uit Bob Heikoop, Timco Houkema en Tom Houkema. Middels vrijwilligers zal het scheepje in een reeds gesponsorde loods geheel gestript en weer opgebouwd worden tot reddingboot.
Aan de hand van originele bouwtekeningen wordt van de DEX TEX (de ex-tex) weer de C.A. DEN TEX gemaakt.