• Restauratie

  De kuiprand is dicht

  Gisteren (3 juni 2019) hebben we weer een mooie slag kunnen maken. De kuiprand is nu voor het grootste gedeelte dicht. Het aflassen van de beplating rest nu nog.

 • Restauratie

  Klinken van de kuip

  Vandaag zijn onze vrijwilligers weer hard bezig geweest met het klinken van de kuip. We naderen het einde van het klinken. Het is de bedoeling om ons in de komende tijd te richten op de afronding van de ruwbouw. Ook de definitieve inbouw van de hoofdmotor staat in de planning. Wil je graag meehelpen met dit unieke project? Neem dan contact op, we kunnen je hulp altijd gebruiken!

 • Historie

  C.A. den Tex, in samenzijn met de K.F. Sluys en vele andere schepen

  De maand oktober is de maand van de geschiedenis. Een goed moment om weer eens de archieven in te duiken en te leren van het verleden. We kregen via Jan Heuff (Terschelling) een prachtige foto toegestuurd van de C.A. den Tex, in samenzijn met de K.F. Sluys en vele andere schepen. Het vermoeden bestaat dat deze foto gemaakt is bij de opening van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen op 1 juli van het jaar 1950. Dit kan echter niet bevestigd worden. De K.F. Sluys (bouwjaar 1948) zou hier dan 2 jaren in dienst zijn op station Enkhuizen. De C.A. den Tex lag op dat moment gestationeerd op station Hindeloopen (tot 1953).…

 • Historie

  C.A. den Tex ‘op’ station in 1930/1932

  Bijgaand enkele foto’s van de reddingboot C.A. den Tex ten tijde dat ze gestationeerd lag op station Harlingen. De foto’s dateren uit respectievelijk 1930 en 1932 en laten een goed beeld zien hoe de reddingboot ‘op’ station lag. Met dit beeld in gedachten werken de vrijwilligers door om haar weer terug op diezelfde plek te krijgen!

 • Historie,  Nieuws,  Restauratie

  Presentatie voor de leden van de Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie (ORG)

  Afgelopen zaterdag 29 september jl. mochten we in Lemmer als stichting een presentatie verzorgen voor de leden van de Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie (ORG). We hebben door middel van foto’s laten zien hoe de zaken ervoor staan, waar we vandaan komen en vooral ook waar we naar toe gaan. Het was goed om zulke enthousiaste reacties en berichten te ontvangen van de eigenaren van oud-reddingboten! Vandaag is er weer geklonken en stapje voor stapje werken we naar de tewaterlating. Foto’s: Jan Heuff, Terschelling.

 • Restauratie

  Luchtkast aan bakboord

  Ook vandaag hebben de vrijwilligers weer gewerkt aan de restauratie van de reddingboot C.A. den Tex. Er werd o.a. verder gewerkt aan een luchtkast aan bakboord, die geheel geklonken wordt. Vrijwilliger Frank kwam afgereisd richting het zonnige zuiden om weer vele meters laswerk te leggen. Wij waarderen deze hulp enorm! Enthousiast geworden en wilt u graag meehelpen? Van harte welkom! Meld u aan via c.a.dentex@outlook.com of stuur een bericht via onze website.

 • Restauratie

  Klinken en Verzinken!

  Na een korte zomerstop zijn we vandaag weer verder gegaan met de restauratie van de voormalige reddingboot. Langzaam komt er een einde aan de ‘ruwbouw’ en regelmatig kijken we terug op het vele werk wat al is verricht door de vrijwilligers. Het is dankbaar werk om zo het schip haar oude lijnen weer terug te zien krijgen. Het is een zaak van geduld, maar het resultaat zal des te mooier zijn. Vandaag hebben we de eerste ‘bank’ (lees: luchtkast) aan stuurboord terug gebouwd. De hoeklijnen en strips zijn allen geklonken. Er stond nog een klein gedeelte van de luchtkast, dus dat was een mooi uitgangspunt om op verder te werken.…

 • De larix stam achter op de aanhangwagen
  Restauratie

  De mast van de C.A. den Tex is onderweg

  Nu de handgemaakte zeilen klaar zijn, kunnen we beginnen aan de mast. De mast is van het houtsoort larix en is afgelopen winter gezaagd op de Veluwe. We gaan de mast met de hand schaven tot het gewenste resultaat. Een tijdrovende klus, maar dat is het meer dan waard. De dame wordt meer en meer compleet!

 • Vooraanzicht met spanten
  Restauratie

  Nieuwjaarsreceptie met een mooie donatie

  Op zaterdag 13 januari jl. werd de nieuwjaarsreceptie gehouden. De dag is goed bezocht en een groot aantal mensen toonden hun interesse in het schip, iets waar wij als bestuur zijnde verheugd over zijn! Een van de bezoekers schonk de stichting het mooie bedrag van 1500 euro! Als bestuur willen wij deze meneer ook vanaf deze plaats nogmaals hartelijk danken. Zonder uw steun kunnen wij dit werk niet doen! Daarnaast was een achterkleindochter van een van de Harlinger schippers aanwezig. Zo begint het schip steeds meer te leven en lijkt de geschiedenis zich weer bij het schip te gaan voegen. In de afgelopen weken is er weer veel werk verzet. Met…

 • Met een beetje rook is er al weinig zicht
  Nieuws,  Veiligheid

  Brand aan boord! Veiligheid voor alles

  Gisterenavond heeft de veiligheidsregio Gelderland-Zuid met de brandweer van Geldermalsen een oefening belegd aan boord van de voormalige reddingboot C.A. den Tex.   In samenwerking met de Stichting tot behoud van de oud-reddingboot C.A. den Tex werd een oefenscenario uitgeschreven, waarbij verschillende onderdelen naar voren kwamen. Het ging hierbij om o.a. een brand aan boord van het schip, de omgang met gevaarlijke stoffen en gassen, het evacueren van een slachtoffer uit de machinekamer en het heffen van een zwaar werktuig om een ander slachtoffer te bevrijden. Het resultaat van deze oefening dient een dubbel doel: het creëren van een waarheidsgetrouw scenario voor de brandweer waarmee veel kennis opgedaan kan worden…