Nieuws,  Restauratie

Grote update, even bijpraten

Geachte volger,

Door het feit dat het wat rustig is geweest op deze pagina vanaf onze zijde zou de gedachte kunnen opkomen dat er weinig is gebeurd met betrekking tot de restauratie van de voormalige reddingboot C.A. den Tex. Gelukkig kunnen wij u melden dat dit niet het geval is. In de afgelopen periode hebben wij een groot aantal werk kunnen verzetten, waar wij u hierbij graag van de op hoogte willen stellen.

Het laatste ‘niet-originele’ staal is verwijderd vanaf het voorschip. Hiermee hebben we een goede basis gecreëerd om te gaan opbouwen. Het slopen is schitterend werk om te doen, maar het opbouwen geeft meer voldoening. Aan de voorzijde van de machinekamer is een waterdicht schot geplaatst. Dit waterdichte schot was verwijderd om zo meer leefruimte te creëren. Daarnaast is het onderwaterschip weer dicht op de plaats waar de boegschroef heeft gezeten. Op korte termijn wordt ook de boeg weer geplaatst. De dek spanten van het dek vóór het machinekamerschot en het dek zelf worden ook binnenkort geplaatst.

Twee delen waterdicht schot

 

De schotten worden gehecht..

 

Het eindresultaat: een geplaatst schot.

Wij zijn blij en trots om u te kunnen melden dat we een sponsor hebben gevonden voor de ‘buiskap’ op het voorschip. Deze kap heeft een karakteristiek uiterlijk en geeft het schip een eigen uitstraling. De kap zal worden vervaardigd door Scheepswerf Bijlsma uit Wartena (Friesland). Naast de productie van deze kap sponsort de werf ook het materiaal. Vanaf deze plek willen wij de scheepswerf hiervoor nogmaals hartelijk danken. Als deze kap klaar is zal deze geplaatst worden, waarmee het voorschip op een kleine afwerking qua staalwerk klaar is. Hierna volgt het intimmeren. Voor het intimmeren hebben we een vrijwilliger gevonden die hier in de komende winter aan wil gaan werken. Dan kunnen wij ons verder gaan richten op de machinekamer en het achterschip.
Een bijzonder goede relatie is gelegd met de familie Den Tex. De familie draagt de Stichting een warm hart toe, zeker ook omdat er een historische band is met het schip. We bemerken veel support in hetgeen we doen en dat doet ons goed. Vriendelijk bedankt hiervoor!

We hopen u, zeker met de huidige ontwikkelingen, binnenkort weer te berichten over het verloop van de restauratie. Een website is in opbouw om u daar ook uitgebreid verslag te kunnen doen.

Indien u vragen heeft over het project, over eventuele sponsoring of andere zaken, kunt u altijd contact opnemen met onze secretaris Timco Houkema (c.a.dentex@outlook.com).