Nieuws,  Restauratie

Hijs de zeilen

Op donderdag 6 november jl. is de DexTex vertrokken vanaf Winschoten naar Groningen. Nadat het schip overgedragen was aan de vertegenwoordigers van de stichting is het schip verder gevaren naar Gerkesklooster (Friesland).

In de vroege morgen van 7 november werd de reis voortgezet. Doordat er alleen buiten gestuurd kon worden, was het voor de schippers wel even doorbijten, daar de temperatuur rond het vriespunt lag. Maar echte zeelui geven daar niet om. 😉 In Grou is een pitstop gemaakt om proviand aan boord te nemen. Hierna is het schip doorgevaren via Lemmer, Lelystad en Amsterdam naar Utrecht. De wind kwam die dag uit zuidoostelijke richting, met een kracht 6 op de schaal van Beaufort. Zeker bij de Val van Urk werd het goede zeegedrag van het schip opgemerkt.

Zaterdagmorgen werd er verder gevaren via Vreeswijk, Vianen, Arkel met uiteindelijke bestemming Deil (Gelderland). Hier werd het schip tegen de avond afgemeerd. Drie mooie dagen, van Noord-Nederland naar Midden-Nederland, waarbij het vaargedrag van het schip goed ervaren werd.

Vrijdag 21 november is het schip uit het water getild en afgespoten. De oude lijnen werden goed zichtbaar. Nadat het schip stabiel op de bootwagen stond is de reis naar de loods begonnen, alwaar zij zal worden gerestaureerd. Wij kunnen niet wachten om te beginnen!